FANC niet ongerust over uitblijven groen licht beveiliging kerncentrales

FANC niet ongerust over uitblijven groen licht beveiliging kerncentrales

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) maakt er zich niet ongerust over dat uitbater Electrabel nog geen groen licht heeft gekregen voor de fysieke beveiliging van de kerncentrales van Doel en Tihange. “Daar is niets verontrustend aan”, verklaarde directeur-generaal Jan Bens van het FANC in de Kamer. Deze maand moest het FANC nagaan hoe het staat met de fysieke beveiliging van de nucleaire installaties in ons land. Engie Electrabel baat zeven kerncentrales uit: vier in Doel en drie in Tihange. De nucleaire waakhond verleende die erkenning nog niet. Het bedrijf heeft drie maanden de tijd om een antwoord te formuleren en drie maanden later volgt het nieuwe oordeel van het FANC.

Directeur Security Els Thoelen van Electrabel stelde tijdens een gedachtewisseling in de commissie Nucleaire Veiligheid dat de beoordeling “in de eindfase” is aanbeland. Bens benadrukte dat er “niets is geweigerd of ingetrokken”. “We hebben een foto genomen en het werk is nog niet af”, drukte de FANC-topman het uit. “Daar is niets verontrustend aan. Het gaat om fysieke werken en die hebben tijd nodig”.

Thoelen benadrukte overigens dat de aansturing van de nucleaire centrales niet gebeurt via een digitaal platform. “De procesaansturing van de nucleaire delen gebeurt analoog. Die zijn totaal geïsoleerd”, aldus de Electrabel-directeur. Ze onderstreepte bovendien dat er in de kerncentrales “geen enkele sprake” is “van besparingen ten opzichte van de nucleaire veiligheid”.
Wat de informaticaystemen van de energiereus betreft, daarvan wordt enkel het onderhoud van bepaalde servers uitbesteed. Die onderaannemers hebben geen enkele toegang tot de inhoud, verzekerde Thoelen.

Electrabel was onder meer naar de Kamercommissie uitgenodigd na het uitlekken van een interne audit die een aantal “ernstige en fundamentele” gebreken blootlegde in de bescherming van gegevens over de veiligheid van de kernreactoren. Volgens Thoelen werden in dat document twintig opmerkingen geformuleerd. “Die zijn intussen allemaal gesloten”, luidde het.

De audit werd niet overgemaakt aan het FANC. De nucleaire waakhond heeft nadien zelf zijn oor te luister gelegd bij het bedrijf. Volgens Bens zit Electrabel op het vlak van cyberveiligheid niet onder de norm, maar is de toestand ook niet super. “Ze zitten in het peloton. Niet iedereen kan de eerste zijn”, klonk het.

bron: Belga