Europees Parlement stuurt aan op bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije

Europees Parlement stuurt aan op bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije

Het Europees Parlement lijkt gewonnen voor een bevriezing van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dat bleek tijdens een debat in Straatsburg over het hardhandige antwoord van president Recep Tayyip Erdogan op de mislukte coup van deze zomer. De belangrijkste fractieleiders van het Europese halfrond spraken zich uit voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen die de Europese Unie al meer dan tien jaar voert met Ankara. Niet dat het perspectief op een Turks lidmaatschap definitief begraven moet worden, maar Europa moet “een sterk politiek signaal” sturen dat de onderhandelingen in de huidige omstandigheden niet voortgezet kunnen worden, aldus de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella.

Het halfrond erkent dat Turkije een belangrijke geostrategische partner is, op het vlak van veiligheid en migratie met name. Maar “het is verkeerd om te doen alsof we vooruitgang kunnen boeken op die domeinen door de Europese waarden te vertrappelen en onze ogen te sluiten wanneer president Erdogan media van de oppositie sluit, journalisten achter tralies zet en parlementsleden criminaliseert”, stelde zijn liberale collega Guy Verhofstadt.

Het Europees Parlement stemt donderdag een resolutie over de toetredingsonderhandelingen. Die is niet bindend, maar het verhoogt wel de druk op de Europese Commissie. De Commissie publiceerde onlangs een rapport met harde kritiek op de situatie van de rechtsstaat in Turkije, maar sprak zich net als de Europese regeringen nog niet uit voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen met Ankara.

In haar openingstoespraak beklemtoonde de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini wel dat Europa het debat over de herinvoering van de doodstraf met argusogen volgt. “Als de retoriek over de doodstraf in daden wordt omgezet, dan zou dat betekenen dat Turkije geen lid wil worden van de Europese Unie.”

bron: Belga