Zeldzaam gedicht van Anne Frank wordt geveild

Gedicht van Anne Frank
Foto Bubbkuyper.com

In Haarlem, Nederland, wordt binnenkort een zeldzaam gedicht van Anne Frank geveild. Ze schreef het in een poëzieschrift van een kennis. 

Het Joodse meisje werd wereldberoemd dankzij haar boek ‘Het dagboek van een jong meisje’, waarin ze beschrijft hoe zij en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten schuilen voor de Duitsers. Het boek ging al miljoenen keer over de toonbank.

Het is nog maar de vierde keer dat een document, dat niet uit haar dagboek komt, te koop staat. Anne Frank schreef het gedicht enkele maanden voor ze onderdook in het Achterhuis in Amsterdam, op 28 maart 1942.

Het schrijfsel komt uit de poëzieschrift van Christiane van Maarsen, de oudere zus van haar beste vriendin. Het gedicht is dan ook aan het meisje gericht, dat ze aanspreekt als ‘Cri-Cri’. In het gedicht probeert ze  ‘Cri-Cri’ aan te moedigen om haar taken met veel zorgvuldigheid uit te voeren. De eerste vier regels zijn echter niet van de hand van Frank zelf, ze kopieerde ze namelijk uit het tijdschrift ‘Het Ros Beiaard’. De laatste vier regels zouden dan weer wel authentiek zijn.

Het gedicht gaat bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem onder de hamer. Bieden kan vanaf 30.000 euro, maar het rijmpje zal waarschijnlijk een veelvoud opleveren.