Pedofilieschandaal dijt verder uit

AFP PHOTO / O. ANDERSEN

De Noorse politie heeft opnieuw arrestaties uitgevoerd in het grootschalige pedofilieschandaal dat het Scandinavische land sinds afgelopen weekend in zijn greep houdt. «De zaak neemt schrikwekkende proporties aan», zegt hoofdonderzoeker Hilde Reikrås.

De bom barstte afgelopen zondag toen de Noorse politie voor het eerst communiceerde over ‘operatie Darkroom’. Het gaat om een onderzoek dat al loopt sinds 2015. Na de arrestatie van een 22-jarige pedofiel kwamen de speurders toevallig een netwerk op het spoor waarbij wereldwijd zo’n 5.500 mensen betrokken zijn.

In eerste instantie werden twintig mannen aangehouden in Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, maar ondertussen heeft de politie bijkomende arrestaties verricht in andere delen van het land.

Onder de nieuwe verdachten bevindt zich een amper 23-jarige student die een centrale rol gespeeld zou hebben in het hele netwerk, dat gebruikmaakte van het zogenoemde Dark Web. Het gaat om een onderdeel van het internet dat niet te raadplegen is via klassieke zoekmachines en browsers.

Zijn vader is een politieagent en werd ondertussen ook geschorst. Hilde Reikrås, die belast is met het onderzoek, verbaast zich over de steeds uitdijende omvang van het pedofilienetwerk. «De zaak neemt schrikwekkende afmetingen aan», liet ze optekenen op de Noorse openbare omroep.

Het netwerk hield zich niet alleen bezig met het uitwisselen van kinderporno, ze maakten ook afspraken om tot actie over te gaan. Tijdens hun onderzoek troffen de speurders de meest misselijkmakende beelden aan.

Zo zijn er films in omloop waarin baby’s misbruikt worden. Op ander materiaal zouden kinderen gedwongen zijn tot seksuele handelingen met dieren.