Iconische kusfoto brengt duizenden euro’s op

A visitor takes a snapshot of
AFP / G. Bouys

De legendarische foto van Alfred Eisenstaedt heeft op een veiling in Wenen 48.000 euro opgebracht.

De Duits-Amerikaanse fotograaf schoot het beeld van zijn leven na afloop van de Tweede Wereldoorlog tijdens de viering van Victory over Japan Day op Times Square in New York.

Eisenstaedt legde vast hoe een matroos een verpleegster in zijn armen houdt en haar passioneel kust. Het Oostenrijkse WestLicht veilinghuis, dat de veiling organiseerde, had als startprijs voor de iconische foto 8.000 euro vastgelegd.

De foto werd onlangs nog door TIME uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke afbeeldingen aller tijden. Het beeld is de meest bekende en vaakst gereproduceerde foto van de twintigste eeuw. Het vormt de basis van ons collectief geheugen van dat cruciale moment in de wereldgeschiedenis.

Het was lang onduidelijk wie de afgebeelde personen waren. De vrouw op de foto bleek Greta Friedman te zijn, een toen 21-jarige tandartsassistente. Friedman is geboren in Oostenrijk maar naar de VS geëmigreerd in 1938. Zij overleed volgens The Telegraph afgelopen september op 92-jarige leeftijd aan een longontsteking. De identiteit van de man blijft vooralsnog een mysterie.