Breitbart wil ook in Frankrijk en Duitsland voet aan grond

Foto Wikimedia

De extreemrechtse Amerikaanse nieuwssite Breitbart heeft plannen om ook in Duitsland en Frankrijk van start gaan. De website wil het extreemrechts gedachtegoed in die landen promoten en zo de campagnes van populistische partijen ondersteunen.

De nieuwssite was tot enkele weken geleden volkomen onbekend in ons land. Dat veranderde toen Donald Trump de omstreden Stephen Bannon, voormalig voorzitter van de nieuwssite, benoemde tot chef strategie en senior adviseur. Bannon staat bekend als antisemiet en racist. Ook over vrouwen heeft hij al bedenkelijke uitspraken gedaan. Volgens hem zouden liberale vrouwen ‘een bende lesbiennes’ zijn.

In een interview met Reuters laat hoofdredacteur Alex Mannon zijn licht schijnen over de toekomst van de website. De activiteiten in de VS zullen fors uitgebreid worden, maar hij wil ook voet aan grond krijgen in Frankrijk en Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk bestaat de website al, die in de aanloop naar het Brexit-referendum de anti-Europese gevoelens moest aanwakkeren. Met succes.

De keuze voor Frankrijk en Duitsland is niet toevallig. In beide landen staan er immers verkiezingen op het programma en heeft extreemrechts de wind in de zeilen. In Frankrijk zal de website de campagne van presidentskandidate Marine Le Pen van het Front National steunen, in Duitsland de kandidaten van de rechts-populistische partij AfD tijdens de parlementsverkiezingen.