Belgian Cats kunnen vandaag EK-kwalificatie veiligstellen

De Belgische basketbalvrouwen spelen vandaag in en tegen Polen hun laatste EK-kwalificatiewedstrijd. Ze plaatsen zich zo goed als zeker voor het eerst in negen jaar voor het EK.

In Walbrzych volstaat voor de vrouwen van bondscoach Philip Mestdagh een nederlaag met 31 punten voor kwalificatie voor het EK in 2017 in Tsjechië. De Belgische vrouwen, momenteel tweede in hun groep met vijf punten, hebben één wedstrijd minder gespeeld dan leider Wit-Rusland (6 punten). Afgelopen zaterdag namen onze landgenotes in Namen nog de maat van de Wit-Russische vrouwen met 67-61. Polen staat derde met vier punten uit drie matchen.

"Het doel is om als eerste in de groep te eindigen", zei bondscoach Philip Mestdagh. De coach verwelkomde gisteren, een dag later dan de andere speelsters, Ann Wauters. Zij bleef een dag langer in België om haar geteisterde rug te laten verzorgen.

Jong team

Polen ging in februari in Namen nog zwaar onderuit tegen de Belgian Cats (100-63) en ontvangt de Belgische vrouwen woensdag met een sterk verjongd team, zonder enkele sleutelspeelsters. "Ik zie dat juist als een gevaar", aldus Mestdagh. "Het zal zeker niet makkelijker worden, want het blijft een team dat veel loopt en sterk is in de rebound. Dat laatste is bij ons juist niet het sterkste punt."

De winnaars van de negen groepen en de beste zes tweedes plaatsen zich voor de eindronde.