Jan Verheyen: “Ik kies voor the American Dream”

Jan Verheyen Failing Forward
Jan Verheyen steunt ondernemers. Ondernemen gaat met falen en opstaan.

Jan Verheyen // Regisseur

VOLGENS JAN VERHEYEN MAKEN FAALMOMENTEN JE ALLEEN MAAR STERKER.

Zijn erotische thriller The Little Dead liep ooit af op een sisser in de VS, maar what doesn’t kill you, makes you stronger. Dat dieptepunt maakte hem tot de regisseur die hij vandaag is. Ook al is zijn jeugdige overmoed wat afgevijld, Jan Verheyen blijft bijzonder ambitieus en rechtdoorzee. “Waarom zou een ondernemer geen vedette mogen zijn?” Waarvan akte.

“Ik ben zeer jong begonnen, samen met mijn kompaan. Ik denk dat wij amper twintig waren. Het idee van falen komt eenvoudigweg niet in je op. Je bent zo zeker van jezelf, van wat je wilt bereiken. Wij zijn begonnen in een markt die toen, om het op zijn Vlaams te zeggen, op zijn gat lag. Er was zeer veel ruimte voor nieuwkomers met frisse ideeën. Ik denk dat het zeer verlammend zou werken als je opstart en al meteen denkt: ‘Wat als we falen, en hebben we een plan B?’ Nee, je moet ervoor gaan, je moet durven te springen.”

Als je je hoofd boven het maïsveld uitsteekt in Vlaanderen, is het laatste wat je ziet de zeis.

“Ik vind dat ik maar één keer spectaculair heb gefaald. Dat was met mijn tweede  film. De film in kwestie was The Little Dead, een soort erotische thriller, zoals er na Basic Instinct zeer veel zijn gemaakt. Dus ik trok naar Hollywood, ervan overtuigd dat die film mijn grote doorbraak zou zijn. Daar ben ik dus mezelf tegengekomen. Na een zoveelste ruzie riepen de drie producenten: ‘You’ll never work in this town again’. Dat is een van de grootste clichés die je in Hollywood naar je hoofd kunt geslingerd krijgen. En ik heb toen voor mezelf uitgemaakt: oké, dan niet.”

Als ik moet kiezen tussen ‘the American dream’ en ‘doe maar normaal’, dan kies ik voor the American dream.

“Gelukkig kwam er snel een andere film in het vizier, Alles Moet Weg, die ik alleen maar heb kunnen maken dankzij de ervaring die ik had opgedaan op die Amerikaanse set. What doesn’t kill you, makes you stronger. Ik ben voorstander van de ondernemer als vedette. Ik weet dat Marc Coucke net omwille daarvan een controversiële figuur is, maar ik ben voor de Marc Couckes van deze wereld. Altijd die bescheidenheid… Wees trots op wat je hebt verwezenlijkt!”

Bekijk het volledige verhaal van Jan!

Tips van Jan

  • Wees een tikkeltje overmoedig.
  • Geloof dat jouw idee het beste ooit is.
  • Put kracht en ervaring uit faalmomenten. What doesn’t kill you, makes you stronger.

failing_forward_cta_700x120px