Winkeliers en handelaars stropen deze week de mouwen op in strijd tegen zwerfvuil

Winkeliers en handelaars stropen deze week de mouwen op in strijd tegen zwerfvuil

In Vlaanderen en Wallonië komen 1.100 winkels deze week in actie om het zwerfvuil rond hun verkooppunt op te ruimen. Het initiatief komt van distributiefederatie Comeos. Volgens CEO Dominique Michel is het “de grootste schoonmaakactie ooit van de handelaars.” De zogenaamde Retail Clean Up Days vinden plaats tijdens de Europese week van de afvalvermindering van 19 tot 27 november. Bedoeling is dat de winkeliers en handelaars de komende dagen 5,7 miljoen vierkante meter opruimen, of het equivalent van meer dan 1.150 voetbalvelden.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) gaf vanmorgen het startschot voor de actieweek aan de Colruyt in Aalst. Waals minister van Leefmilieu Carlo di Antonio (cdH) gaat morgen aan de slag in Namen. Een aantal CEO’s stroopt woensdag de mouwen op samen met sportjournalist Ruben Van Gucht om het pleintje Herdersstaf in Brussel schoon te maken.

Zwerfvuil is een ernstig probleem: in Vlaanderen alleen komt elk jaar 17.500 ton zwerfvuil op straat terecht. De kostprijs om dat op te ruimen, loopt in de tientallen miljoenen. Vijfentachtig procent van de Belgen bestempelt zwerfvuil als één van de grootste ergernissen.

bron: Belga