PVDA stuurt Schauvliege 10.000 mails tegen hogere waterfactuur

PVDA stuurt Schauvliege 10.000 mails tegen hogere waterfactuur

PVDA heeft Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege 10.000 mails gestuurd om te protesteren tegen de nakende verhoging van de waterfactuur. Bezoekers van de website konden de mail versturen via een link. Vorige week werd bekend dat De Watergroep, de grootste watermaatschappij van Vlaanderen, het variabele deel van de factuur met zowat een derde wil verhogen. De Vlaamse Milieumaatschappij, die de verhoging moet goedkeuren, spreekt zich eind december uit.

PVDA wil die beslissing niet afwachten en startte een mailcampagne. Via de website van de partij werden 10.000 mails verstuurd naar het kabinet, bevestigt Schauvliege. “De afgelopen vijftien jaar is de factuur verdubbeld, in de eerste plaats door een ware explosie aan taksen voor afvoer en zuivering, maar ook de waterprijs zelf is gestegen”, is te horen bij PVDA. “Daarnaast riep de Vlaamse regering ook de Turteltaks in het leven en gingen tal van andere kosten de hoogte in. We merken dat de waterfactuur nog verder laten stijgen echt de druppel te veel is.”

Schauvliege heeft PVDA intussen geantwoord en gevraagd die informatie aan de correspondenten over te maken. “Ik deel uw bezorgdheid over een betaalbare waterfactuur, want water is een basisrecht voor iedereen”, schrijft de minister. “Ik begrijp dan ook uw vraag om de nieuwe tarieven van de drinkwatermaatschappijen niet goed te keuren.”

Daarna wijst ze erop dat zij niet bevoegd is voor de goedkeuring van de tarieven en dat er bij de hervorming begin dit jaar een sociaal tarief van 20 procent van de marktprijs is ingevoerd.

bron: Belga