Obama wil akkoord over Oekraïne “voor het einde van zijn mandaat”

Obama wil akkoord over Oekraïne
Obama wil akkoord over Oekraïne "voor het einde van zijn mandaat"

De Amerikaanse president Barack Obama wil nog voor het einde van zijn mandaat in januari een oplossing voor de Oekraïense crisis, zo verklaarde hij zondag in Lima. “Ik sprak met hem (de Russische president Vladimir Poetin, red.) over de noodzaak de kwestie te regelen”, verklaarde Obama op een persconferentie in Lima, waar hij de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation bijwoonde.
“Ik heb er bij hem op aangedrongen dat hij zijn onderhandelaars de opdracht geeft samen te werken met ons, met Frankrijk, Duitsland en Oekraïne, om te bekijken of we voor het einde van mijn mandaat een akkoord kunnen bereiken”, aldus Obama, die op 20 januari de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt.
Na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland in maart 2014, legde Amerika Rusland zware sancties op.
De westerse landen beschuldigen Moskou ervan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne militair te steunen, iets wat het Kremlin ontkent.
Het conflict tussen de Oekraïense troepen en de separatisten kostte sinds zijn uitbraak in april 2014 al aan 9.600 mensen het leven.
De overwinning van Donald Trump leidde in Oekraïne tot argwaan, omdat Trumps Democratische tegenstandster Hillary Clinton hem er meermaals van beschuldigde “de marionet” van de Russische president te zijn.

Bron: Belga