Nieuwe aanslag in Frankrijk vermeden, zeven arrestaties

Nieuwe aanslag in Frankrijk vermeden
Nieuwe aanslag in Frankrijk vermeden

Tijdens een antiterreuroperatie in Franrijk is afgelopen nacht “een nieuwe aanslag verijdeld”. Er zijn in Straatsburg en Marseille in totaal zeven lieden opgepakt. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekendgemaakt. De arrestanten zijn tussen 29 en 37 jaar oud. Zij hebben de Franse, Marokkaanse en Afghaanse nationaliteit. Zes waren geen bekenden van de inlichtingendiensten, de zevende, een Marokkaan “wiens woonst niet in Frankrijk was” is door een “partnerland” gesignaleerd. Desgevraagd door Belga liet het Belgisch federaal parket weten dat er in het kader van deze zaak geen arrestatie in België is gebeurd. De operatie kaderde in onderzoek dat het terreurbestrijdingsparket al “meer dan acht maanden” voert, zei Cazeneuve. Een en ander heeft ervoor gezorgd dat een “lang tevoren voorziene terreurdaad op ons grondgebied is vermeden”, aldus de bewindsman.

Hij legde uit dat op 14 juni, enkele dagen na de start van het EK Voetbal in Frankrijk, een eerste serie arrestaties van vijf lieden met banden met hetzelfde netwerk heeft plaatsgevonden. Twee van de vijf bleven opgesloten. “Het onderzoek moet nu de onderscheiden rollen van de arrestanten uitklaren en uitmaken of de zodoende verijdelde aanslag een gecoördineerde aanval was, tegelijkertijd op meerdere plaatsen”, in Frankrijk, zei de minister. Verdere details over de aanslagplannen gaf hij niet.

Mogelijk was het commissariaat of de traditionele kerstmarkt in Straatsburg een doelwit, aldus de krant Le Parisien. Die markt was al in 2000 doelwit van een aanslag. Ook kan Marseille in het vizier zijn gekomen.

Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk al 418 lieden opgepakt in verband met terreurnetwerken. In november alleen al zijn er 43 mensen in de kraag gevat, aldus Cazeneuve.

Bron: Belga