Geen akkoord in Nederland in verband met uitgeprocedeerde asielzoekers

Geen akkoord in Nederland in verband met uitgeprocedeerde asielzoekers
Geen akkoord in Nederland in verband met uitgeprocedeerde asielzoekers

Overleg van de Nederlandse regering met de gemeenten over ‘bed, bad en brood’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers is maandagochtend mislukt. Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De partijen leken aanvankelijk nog dicht bij een akkoord. De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een regeringscrisis. Dijkhoff wilde toestemming geven om op acht plaatsen een “sobere” opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten verder afzien van eigen opvang. Maar daarover blijven ze het vooralsnog oneens.

“Helaas, gemeenten zijn teleurgesteld, vooral omdat een akkoord dichtbij was”, reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten – nu een akkoord ontbreekt – in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen”, aldus een woordvoerder.

De regering-Rutte heeft volgens de VNG de conclusie getrokken dat er geen bestuursakkoord bed-bad-brood komt. “Gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van een falend uitzettingsbeleid. Er zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem.”

Bron: Belga