Balans na treinongeval in India bijgesteld naar 146 doden

Balans na treinongeval in India bijgesteld naar 146 doden
Balans na treinongeval in India bijgesteld naar 146 doden

In het noorden van India is maandag de zoekactie gestaakt naar overlevenden van het treinongeval van afgelopen weekend. “146 personen zijn omgekomen: 145 ter plekke en één iemand vandaag in het ziekenhuis”, zegt een woordvoerder van de Indiase spoorwegen. Bijna 180 mensen worden nog verzorgd in het ziekenhuis, onder wie 60 in kritieke toestand verkeren. “We hebben vandaag nog acht lichamen gevonden, maar de reddingswerken werden in de loop van de namiddag gestaakt”, zegt een woordvoerder van de hulpdiensten maandag. “Er is geen hoop meer op overlevenden.” Bij het treinongeval ontspoorden 14 wagons van de exprestrein Indore-Patna nabij de stad Kanpur in de deelstaat Uttar Pradesh, rond 3 uur zondagochtend lokale tijd (22.30 uur Belgische tijd). Het merendeel van de passagiers sliep op dat moment. De trein vervoerde ongeveer 2.000 passagiers. Volgens de eerste vaststellingen van het onderzoek zou het ongeval te wijten zijn aan een stuk spoor dat in slechte staat verkeert.

Ondertussen zijn de sporen er opnieuw vrijgemaakt, waardoor het treinverkeer maandagochtend vroeg kon hervatten. Treinongevallen komen regelmatig voor in India, omdat veel van de spoorweginfrastructuur verouderd is. Uit een rapport uit 2012 bleek dat jaarlijks maar liefst 15.000 mensen er sterven door treinongevallen. De regering onder Narendra Modi beloofde in de loop van vijf jaar 137 miljard dollar te investeren om de spoorwegen te moderniseren en veiliger te maken.

Het zwaarste treinongeval in India gebeurde in 1981. Toen kwam een trein in een rivier terecht. Daarbij vielen 800 doden.

Bron: Belga