Alain Juppé verklaart strijd tussen verschillende projecten voor Frankrijk geopend

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse oud-premier Alain Juppé zei zondag dat vanaf maandag een strijd van "project tegen project" begint tussen hem en François Fillon, net als hem een oud-premier. Alain Juppé was maandenlang de grote favoriet in de peilingen voor de eerste ronde van de open, rechtse voorverkiezing. Maar zondag haalde Fillon volgens de voorlopige resultaten verrassend 44,1 procent van de stemmen, tegenover 28,4 procent voor Juppé.

"Ik denk meer dan ooit dat de Franse bevolking zich moet verenigen om de pagina van vijf rampzalige jaren om te draaien, die ons land hebben neergehaald, en het Front National een halt moet toeroepen", zei de huidige burgemeester van Bordeaux, die zweeg over het verlies van Sarkozy.

"Het is een strijd van project tegen project, die morgen start. De eerste ronde leverde een verrassing op, volgende zondag wordt een nieuwe verrassing, als jullie het willen", zei Juppé.

Bijna vier miljoen mensen brachten zondag hun stem uit tijdens de eerste ronde, wat veel meer is dan verwacht. Bij de voorverkiezingen van de Socialistische Partij in 2011 brachten ruim 2,6 miljoen kiezers hun stem uit in de eerste ronde.

bron: Belga