Kopstukken Vlaams Belang leggen zich niet neer bij sanctie

Kopstukken Vlaams Belang leggen zich niet neer bij sanctie
Belga / K. Van Accom

Het bezoek van vier Vlaams Belang-leden aan de Griekse partij Gouden Dageraad blijft de gemoederen binnen de partij beroeren. Het viertal vecht hun berisping aan.

Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Ceyrelman zijn niet te spreken over hoe de top van hun partij gereageerd heeft op het bezoek van het viertal aan de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad. Er is «in een hysterische bui» beslist om maatregelen te treffen, klinkt het.

Ze willen via de partijraad hun kant van het verhaal vertellen. «We zijn op geen enkel moment uitgenodigd», aldus Dewinter. De partijraad komt komende zaterdag samen en zal zich moeten uitspreken over de beslissing van het partijbestuur. Dat besliste zondag om het viertal te berispen en Anke Van dermeersch uit het partijbestuur te schrappen en haar te vervangen als gemeenschapssenator.

Het Vlaams parlementslid weigert om haar zetel in de Senaat af te staan. «Ik zie geen reden om ontslag te nemen», aldus Van dermeersch. Het is ook niet duidelijk of de partij haar kan dwingen om de functie op te geven. De diensten van het Vlaams parlement geven het beslissingsrecht aan het Vlaams Belang, maar volgens de Senaat ligt de bal in het kamp van Van dermeersch.

Ondertussen nodigt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken Dewinter en Van dermeersch uit om samen aan de tafel te gaan zitten. Zo wil de partijleider de samenkomst van de partijraad voorbereiden.