Michelin vindt geen nieuwe driesterrenzaak

Belga / B. Doppagne

Bij de uitreiking van de Michelinsterren heeft de gids niet uitgepakt met grote verrassingen. Hof van Cleve uit Kruishoutem en Hertog Jan uit Brugge behouden hun drie sterren en slechts één restaurant stijgt van één naar twee sterren: Mosconi in Luxemburg.

Vorige week loste Michelin met de Bib Gourmand nog de lijst met restaurants waar je lekker kan eten voor een prikje en gisteren was het de beurt aan de gastronomische restaurants. Bij de voorstelling in Flanders Expo in Gent was het vooral uitkijken naar het aantal driesterrenrestaurants. In ons land waren dat er tot voor kort drie: Hof van Cleve van Peter Goossens, Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens (foto) en De Karmeliet van Geert Van Hecke. Dat laatste sloot eind vorig jaar de deuren en werd in de lijst van Michelin niet vervangen. Geen enkel tweesterrenrestaurant werd beloond met een extra ster, ook niet The Jane van Sergio Herman.

Dat Hof van Cleve en Hertog Jan hun sterren behouden hebben ze te danken aan het feit dat ze “persoonlijkheid hebben, een ervaring zijn en ervoor zorgen dat beide chefs blijven meedraaien aan de gastronomische wereldtop”. Het Luxemburgse restaurant Mosconi krijgt zijn tweede ster terug, die het in 2013 verloor.

Elf nieuwkomers

Elf restaurants, waaronder negen Belgische, worden voor het eerst beloond met een ster. De jury heeft daarbij “niet alleen gekeken naar jeugdig enthousiasme, maar ook naar chefs die geduldig hun weg hebben gezocht”. Bozar Brasserie (Brussel), Castor (Beveren-Leie), Colette (Westerlo), Kelderman (Aalst), ’t Korennaer (Nieuwkerken), La Villa Emily (Brussel), Vol Ver (Marke), Wine in the City (Jette) en Quadras (St. Vith) vielen die eer te beurt. Quadras kreeg een dubbele beloning, want chef Ricarda Grommes schopt het tot Michelin Vrouwelijke Chef 2017.