Justin Bieber, Drake en Rihanna grote winnaars op American Music Awards

2016 American Music Awards - Show
AFP / K. Winter

Dit weekend werden in Los Angeles de American Music Awards (AMA’s) uitgereikt. Tieneridool Justin Bieber heeft de meeste awards weggekaapt. Uit verschillende hoeken werd gespot met de toekomstige Amerikaanse president, Donald Trump.

De 22-jarige Canadese zanger Justin Bieber was vijf keer genomineerd en haalde het in vier categorieën waaronder beste mannelijke artiest in de categorie pop/rock, beste lied voor ‘Love yourself’ en beste album voor ‘Purpose’. Bieber was spijtig genoeg niet aanwezig op de uitreiking. Het tieneridool is druk aan het touren in Europa.

Rapper Drake heeft voor het eerst gewonnen op de AMA’s. De 30-jarige Canadees evenaarde het record van Michael Jackson met 13 nominaties, maar kon uiteindelijk maar drie awards verzilveren. Drake won in de rap/hiphop-categorieën met zijn album ‘Views’ en de single ‘Hotline bling’. Daarnaast won hij ook samen met Rihanna in de categorie Soul/R&B de award voor favoriete lied.

Zangeres Rihanna won drie awards in het genre Soul/R&B: favoriete vrouwelijke artieste, favoriete album voor ‘Anti’ en favoriete lied voor ‘Work (ft. Drake)’.

Ariana Grande kreeg de trofee voor artiest van het jaar.

De Britse zanger Sting, die net een nieuw rockalbum uit heeft, kreeg een speciale award voor zijn buitengewone bijdrage aan de muziek.

Een emotionele Selena Gomez

Selena Gomez heeft de award voor favoriete vrouwelijke artiest in de pop/rock categorie gewonnen. In haar emotionele speech heeft de 24-jarige zangeres gesproken over haar recente afwezigheid uit de schijnwerpers.

“Velen onder jullie weten veel over mijn leven, of ik dat nu leuk vind of niet. Ik moest stoppen, want ik had alles en was helemaal gebroken”, zei Gomez. “Ik probeerde het allemaal aan te kunnen om jullie niet teleur te stellen, maar daardoor heb ik mezelf teleurgesteld.”

Postume award voor Prince

Het album ‘Purple Rain’ van Prince kreeg de prijs voor de beste soundtrack, meer dan dertig jaar na de release. De verkoop van het album schoot opnieuw de hoogte in na het plotselinge overlijden van de zanger in april van dit jaar. Tyka Nelson, de zus van Prince, heeft de award in ontvangst genomen.

Politiek kantje

De recente Amerikaanse presidentsverkiezingen gingen niet onopgemerkt voorbij. Daar zorgden presentatoren Gigi Hadid en Jay Pharaoah voor. Het duo zette de plechtigheid in met een kleine act, een nabootsing van Donald Trump en zijn vrouw, Melania Trump.

Ook de punkrockband Green Day maakte tijdens hun optreden duidelijk wat ze van de politieke ideeën van Trump vinden. Tijdens het spelen van hun recente single “Bang Bang” week zanger Billie Joe Armstrong af van het refrein en begon “No Trump, no KKK, no fascist USA” te scanderen.

De American Music Awards ontstonden in 1973 als alternatief voor de Grammy’s. De nominaties zijn gebaseerd op platenverkoop, de prijzen worden toegekend aan de genomineerden met de meeste onlinestemmen.