Goegebuer bergt zijn gewichten op

Belga / B. Doppagne

Tom Goegebuer zet weldra een punt achter zijn carrière. Het Belgisch kampioenschap van zondag is zijn laatste wapenfeit als gewichtheffer. «Ik wil in schoonheid afsluiten», klinkt het.

Na de voorbije Olympische Spelen in Rio de Janeiro had Goegebuer al aangekondigd dat hij binnen vier jaar in Tokio niet meer van de partij zou zijn. Een paar maanden later houdt de 41-jarige Gentenaar het definitief voor bekeken.

«Ik heb besloten dat ik afscheid neem van de topsport», zegt de Belgische recordhouder in de klasse tot 62 én 56kg. «Ik heb wel nog getwijfeld om even verder te doen en misschien nog een EK of WK mee te pikken. Door het dopingschandaal bij de hertesting van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 waarbij meer dan 45 gewichtheffers betrapt werden, hangt een groot aantal landen immers een schorsing boven het hoofd.»

Uiteindelijk besloot Goegebuer om er nu al een punt achter te zetten. «Op 41-jarige leeftijd kan even wachten ook te lang zijn, terwijl ik nu zeker ben om in schoonheid te kunnen afsluiten», klinkt het.

Europees kampioen

Dat afscheid in schoonheid krijgt de Oost-Vlaming zondag op het Belgisch kampioenschap, dat door zijn club in zijn geboortestad Gent wordt georganiseerd. Het wordt het laatste wapenfeit van de meest succesvolle Belgische gewichtheffer van deze eeuw.

Goegebuer nam niet alleen drie keer deel aan de Olympische Spelen, met een twaalfde plaats als beste resultaat, hij kroonde zich in 2009 ook tot Europees kampioen in de klasse tot 56kg. Dat leverde hem in datzelfde jaar ook het Vlaams Sportjuweel op. Daarnaast haalde hij nog drie keer het podium op het EK.