BBC maakt lijst met 100 vrouwen van 2016 bekend

Alicia Keys - Foto Wikimedia

Met hun lijst wil de BBC 100 vrouwen in de kijker zetten die in 2016 een bijzondere prestatie hebben geleverd. Het overzicht levert een hoop inspirerende verhalen op.

Al voor de derde jaar op rij worden de vrouwen van het jaar benoemd. De verontwaardiging op de redactie van Britse publieke omroep BBC na een groepsverkrachting in India was zo groot dat ze besloten iets te doen om ‘de vrouw’ te eren voor geleverde prestaties, op allerlei vlakken.

Dit jaar bestaat de lijst uit een mengelmoes van zowel bekende als minder bekende vrouwen. Zo zijn zangeres Alicia Keys, plus size model Iskra Lawrence en Chan-Yuen-ting, de eerste vrouwelijke voetbalcoach die met een mannenteam een nationale competitie naar haar hand zette, in de top 100 terug te vinden.

Dan is er nog een heel aantal vrouwen die minder bekend zijn. Zo is er de Indonesische Dwi Handa, de oprichtster van een groep die zichzelf de ‘Hipster Hijabis’ noemt. De groep is actief op sociale netwerksites waar ze stijladvies geven aan moslimvrouwen. Ellinah Ntombi Wamukoya uit Swaziland is dan weer de eerste vrouwelijke bisschop van de Anglicaanse Kerk. Voorts staan er activisten voor de gelijkheid van man en vrouw, baanbrekende wetenschappers, zakenvrouwen en journalistes in de top 100.

Alle 100, inclusief foto’s en verhalen, zijn te raadplegen op bbc.com.