WB veldrijden Koksijde - Veiligheid staat voor organisatie voorop

door
Belga
Leestijd 2 min.

De organisatie van de Wereldbeker in Koksijde besliste zondagochtend over te gaan tot een algemene afgelasting van de wedstrijden wegens het gevaarlijke stormweer. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", klinkt het bij voorzitter Jan Deramoudt van de organisatie. "Een algemene afgelasting was de enige juiste beslissing." Het stormweer in het land, en dan vooral ook aan de kust met rukwinden tot meer dan 100 kilometer per uur, noopte de organisatie tot een drastische beslissing. Aanvankelijk werd alleen de juniorencross afgelast, later de wedstrijd voor de beloften en finaal alle andere wedstrijden.

"Na een parcoursverkenning en een verslag van de brandweer en politie hebben we moeten besluiten om de cross in zijn totaliteit af te schaffen. De omstandigheden zijn dermate gevaarlijk dat er geen andere oplossing mogelijk is", aldus burgemeester Marc Vanden Bussche. "Deze beslissing werd in samenspraak genomen met de UCI, de organisatie en de veiligheidsdiensten. Er zijn stukken weggevlogen van de VIP-tent, de keuken was onbruikbaar, op het parcours zijn er problemen met de nadars, liggen er takken van bomen en er was risico op nog meer schade. We kunnen de veiligheid voor de toeschouwers, medewerkers en renners niet garanderen."

Volgens Mathieu van der Poel werd de beslissing te vroeg genomen en zou de wind gaan liggen in de namiddag. "We hadden eerst gedacht om enkel de wedstrijden van deze voormiddag te moeten afschaffen, maar na telefonisch contact blijken de precieze meteovoorspellingen ook voor de rest van de dag heel gevaarlijk", aldus de burgemeester. "De voorspellingen gingen zelfs tot 110 tot 120 km/uur. Het is de eerste keer in 48 jaar dat de wereldbeker cyclocross in Koksijde wordt afgelast. Het is met veel spijt in het hart en met volle begrip van de UCI dat we deze beslissing hebben moeten nemen: de veiligheid moet immers primeren boven de sportieve belangen. We kijken met z'n allen uit naar de wereldbeker op 19 november 2017 en het Belgische kampioenschap in januari 2018 en hopen dat de weergoden ons beter gezind zullen zijn."

Een moeilijke beslissing, zo stelt ook de organisator. "De wind zal weer opflakkeren", weet Deramoudt, "bomen vallen hier om, afsluitingen blijven niet staan. Dit wil je niet meemaken als organisator, maar crossen kan hier niet. Vandaag is een moeilijke dag voor iedereen, er is veel werk in de wedstrijd gekropen maar de veiligheid gaat voor alles. Het is spijtig ook voor alle medewerkers, maar de beslissing van de burgemeester is rechtvaardig en goed genomen en ik wil iedereen bedanken voor hun begrip in deze beslissing."

De organisatie laat ook weten dat de tickets worden terugbetaald. Praktische info over die terugbetaling wordt later gecommuniceerd.

bron: Belga