Vluchtelingencrisis – Athene wil nieuw vluchtelingenkamp op eiland Chios

De Griekse regering wil een nieuw vluchtelingenkamp creëren op het eiland Chios. Dat is volgens Athene nodig nadat een honderdtal mensen na een reeks incidenten was weggevlucht uit een kamp in Souda. In het kamp in Souda verblijven volgens de Griekse autoriteiten ongeveer 4.000 migranten en vluchtelingen. Maar de afgelopen week vonden er verschillende incidenten plaats. Zo werden er molotovcocktails en stenen in het kamp gegooid. Heel wat mensen zijn het kamp ontvlucht, maar hebben nu geen onderkomen meer.
“We stellen voor om het huidige kamp in Souda te ontruimen”, zegt staatssecretaris voor Immigratie Yannis Balafas op de tv-zender Epsilon, “en een nieuw opvangcentrum te creëren.” De regering wil het nieuwe centrum oprichten op een braakliggend terrein op vier kilometer van de haven.
“Als de gemeente ons groen licht geeft, kunnen we snel beginnen met de werken. Die moeten een oplossing bieden voor het beëindigen van de spanningen in het kamp van Souda”, vervolgt de staatssecretaris.
De burgemeester van Chios heeft zich tot nu toe tegen de creatie van een nieuw vluchtelingenkamp verzet, uit vrees dat het aantal vluchtelingen op het eiland nog verder zal toenemen.

Bron: Belga