Trump president-elect – Pence bevestigt dat Romney wordt “overwogen” als minister van Buitenlandse Zaken

Trump president-elect - Pence bevestigt dat Romney wordt "overwogen" als minister van Buitenlandse Zaken

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump overweegt wel degelijk om van gewezen presidentskandidaat Mitt Romney zijn minister van Buitenlandse Zaken te maken. Mike Pence, de toekomstige vicepresident, heeft de speculaties daarover zondag bevestigd. Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012, was tijdens de voorverkiezingen een van de grootste critici van Trump. Zo had Romney hem in maart nog een “bedrieger” genoemd, een uitspraak waarop Trump dan weer reageerde door Romney als een “mislukkeling” af te schilderen.
Maar zaterdag hebben de twee elkaar ontmoet voor een, volgens Romney, “heel grondig en diepgravend gesprek”. Amerikaanse media hadden naar aanleiding van die ontmoeting geschreven dat Trump de eerder gematigde Romney zou vragen om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Pence heeft die informatie nu voor het eerst bevestigd tijdens een interview met de nieuwszender Fox News. Hij stelde dat Romney inderdaad “actief wordt overwogen” voor die functie.
Pence kwam in het gesprek met Fox News ook terug op zijn bezoek aan de musical “Hamilton” vrijdagavond in Broadway (New York). Pence werd toen uitgejouwd door andere toeschouwers. De acteurs van het stuk hadden ook hun bezorgdheid geuit over de volgende regering in de VS.
De toekomstige vicepresident liet verstaan dat hij niet al te zwaar tilde aan het boe-geroep. “Dat is hoe vrijheid klinkt”, zo deelde hij mee. Op de vraag of hij excuses verwachtte, antwoordde Pence: “Ik laat het aan anderen over om te beslissen of dit de gepaste plaats was” voor protest.
Eerder had Trump de actie via Twitter wel al fel bekritiseerd. “Het theater moet altijd een veilige en bijzondere plaats zijn. De cast van Hamilton was zeer grof tegen een zeer goed man, Mike Pence. Excuseer je!”, schreef hij zaterdag. Een dag later noemde hij de cast en de producers van Hamilton nog “erg overschat”.

bron: Belga