Stille mars tegen transfobie in Leuven

In Leuven vond zondag een stille mars tegen transfobie plaats. Naar aanleiding van Transgender Day Of Remembrance deden 25 manifestanten een oproep aan de politici voor een nieuwe wetgeving rond transgenders. Op Transgender Day Of Remembrance worden wereldwijd alle slachtoffers van transfoob geweld herdacht. Aan de stille mars in Leuven namen 25 mensen deel.
“De opkomst was lager dan verwacht. Door afgelastingen van treinen als gevolg van het stormweer raakten enkele tientallen sympathisanten niet ter plaatse”, zegt Eefje Van der Meer van de organiserende Transgenderkring Vlaams-Brabant. De manifestatie kreeg de steun van de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant, het Holebihuis Vlaams-Brabant en Cavaria. De mars eindigde op de Grote Markt en werd afgesloten met een herdenkingsplechtigheid in het stadhuis.
“Stop de transfobie is onze belangrijkste boodschap. Daarnaast roepen we de politici op om werk te maken van nieuwe wetgeving.” Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn federale collega Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Gelijke Kansen, maken daar momenteel werk van. “Een nieuwe wet moet komaf maken met medische ingrepen voor een wijziging van het paspoort”, stelt Van der Meer. “Een simpel bezoek aan een notaris of het gemeentebestuur moet volstaan. De overgang van man naar vrouw of omgekeerd wordt een gemakkelijke procedure. Een terugkeer wordt iets moeilijker, om eventueel misbruik tegen te gaan.”
De transgenders maken zich sterk dat de nieuwe wetgeving in het voorjaar van 2017 op de agenda van het federale parlement komt.

bron: Belga