Nicolas Sarkozy erkent nederlaag en zegt voor François Fillon te zullen stemmen

Nicolas Sarkozy erkent nederlaag en zegt voor François Fillon te zullen stemmen

Nicholas Sarkozy heeft zondagavond zijn nederlaag bij de voorverkiezing binnen zijn partij erkend, en zijn politieke afscheid aangekondigd. In de tweede ronde zal hij naar eigen zeggen voor François Fillon stemmen. “Ondanks mijn meningsverschillen met hem in het verleden, lijkt François Fillon me degene die de uitdagingen die Frankrijk te wachten staan het best heeft begrepen”, verklaarde Sarkozy zondagavond om iets na 22 uur. “Ik zal daarom voor hem stemmen in de tweede ronde van de voorverkiezing.”
“Ik respecteer de wens van de Fransen om voor de toekomst andere politieke leiders te kiezen, en ik feliciteer Alain Juppé en François Fillon, die zich voor de tweede ronde kwalificeerden. Ik heb met vertrouwen met beiden samengewerkt.”
Sarkozy bedankte ook de mensen die voor hem stemden tijdens de eerste ronde. “Ik heb gewerkt zoals ik dat altijd gedaan heb, met enthousiasme, passie en met exclusieve zorg voor Frankrijk.”
Voor de presidentsverkiezingen van 2017 riep hij de kiezers op om “niet de weg van extremen te kiezen”. “Veel geluk Frankrijk, en veel geluk voor jullie, mijn beste landgenoten. Ik voel geen bitterheid, geen verdriet. Ik wens het beste voor mijn land”.
Bij voorlopige resultaten van 22.15 uur lag François Fillon ruim op kom met 44 procent van de stemmen, gevolgd door Alain Juppé (28,1 procent) en Nicolas Sarkozy (21,1 procent).

bron: Belga