Geweld Jemen – Beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen tijdelijk bestand

Geweld Jemen - Beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen tijdelijk bestand
Geweld Jemen - Beide partijen beschuldigen elkaar van schendingen tijdelijk bestand

Ondanks het tijdelijke bestand dat in Jemen was afgekondigd, hebben er zondag in delen van het land beschietingen en raketaanvallen plaatsgevonden. Beide kampen geven elkaar nu de schuld voor het schenden van het bestand. In de provincie Mareb, in het oosten van Jemen, hebben aanhangers van het regime verschillende regio’s onder vuur genomen, zo schrijft het door de rebellen gecontroleerde nieuwsagentschap Saba. Er werden private en publieke eigendommen vernietigd, zo wordt nog meegedeeld, zonder verder in detail te treden.

De alliantie onder leiding van Saoedi-Arabië, die meestrijdt aan de kant van de regering, zegt dan weer in diezelfde provincie drie raketten te hebben onderschept die door de sjiitische Houthi-rebellen waren afgevuurd. Ook Al Arabiya, een Saoedische nieuwszender, zegt dat aanvallen van de rebellen werden afgeslagen in de stad Taiz, in het westen van Jemen.
Geen van de beschuldigingen kon door een onafhankelijke bron worden bevestigd.

In Jemen vechten sjiitische Houthi-rebellen een verbeten burgeroorlog uit tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi, die daarbij gesteund wordt door de Saoedische coalitie. Volgens de Verenigde Naties zijn al zeker 6.500 Jemenieten om het leven gekomen door het geweld sinds de Saoediërs in maart 2015 een luchtaanvalcampagne startten.
Zaterdag was om 12 uur ’s middags (lokale tijd) in Jemen een bestand ingegaan, dat 48 uur had moeten standhouden.

Bron: Belga