Field Liberation Movement noemt veldproef met ggo-populieren “valse klimaatoplossing”

Field Liberation Movement noemt veldproef met ggo-populieren "valse klimaatoplossing"

Vlaamse veldbevrijders (Field Liberation Movement) roepen Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) op om een einde te maken aan een veldproef met genetisch gemanipuleerde populieren op een proefveld in het Oost-Vlaamse Wetteren. Met de proef wordt “een valse klimaatoplossing” aangereikt, zeggen een twintigtal actievoerders die zondagnamiddag ludieke bordjes met “kapvergunningen” hebben geplaatst op het proefveld. In Wetteren onderzoekt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) of genetisch gewijzigde populieren, hout met minder lignine, achteraf beter omgezet kan worden tot bio-ethanol. “In plaats van aandacht te hebben voor de oorzaken van klimaatverandering, investeert VIB belastinggeld in valse oplossingen die bovendien nefaste sociale en ecologische gevolgen hebben”, zeggen de actievoerders.
“Energieproductie met biomassa zadelt andere regio’s in de wereld op met de brandstofhonger van het Westen. De boomplantages zullen zich niet in België bevinden en de overheid investeert zo in een hypothetische technologie die landroof en waterconflicten zal veroorzaken en de concurrentie tussen energieproductie en voedselproductie nog vergroot.”
Voorts vrezen de veldbevrijders dat dergelijke bomen in monocultuurplantages terechtkomen, met een bedreiging van de biodiversiteit als gevolg. Ze vinden dat de gevolgen op besmetting van natuurlijke bomen onbeheersbaar zijn bij productie van de ggo-populieren op grote schaal.
De activisten roepen op om het onderzoeksprogramma van VIB in te vullen “op een manier die baanbrekend kan worden voor duurzame technologieën die het algemeen belang dienen”. Hun standpunt wordt gesteund door Oxfam-Solidariteit en 11.11.11, maar ook choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker. “Het genetisch manipuleren van bomen om zo snel mogelijk brandstof te kunnen produceren, getuigt van een gebrek aan inzicht over en respect voor wat letterlijk en figuurlijk het dan van het leven op de planeet vormt”, zegt ze in een mededeling.
Met de actie springen de Vlaamse veldbevrijders op de kar van een internationale beweging tegen monocultuuraanplant van bomen en ggo-bomen.

bron: Belga