Open Vld niet gewonnen voor diesel- en benzineverbod in 2030

Open Vld niet gewonnen voor diesel- en benzineverbod in 2030
Belga / V. Lefour

Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is geen voorstander van een verbod op de verkoop van diesel- en benzinewagens in 2030. Het voorstel van Groen kan wel milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) bekoren.

Oppositiepartij Groen lanceerde vorige week een tienstappenplan om fossiele energie voorgoed links te laten liggen. Het plan schrijft voor dat tegen 2018 alle bussen elektrisch rijden en vanaf 2030 een verbod op de verkoop van benzine- en dieselwagens van kracht is. Maar energieminister Tommelein vindt een deadline niet opportuun.

“Automobilisten zullen overschakelen naar elektrisch rijden als het voor hen doenbaar is”, verklaarde de minister. “Ik heb een overtuiging dat opleggen, eisen en verplichten niet de juiste manieren zijn om mensen te overtuigen.”

Het voorstel vindt wel steun bij Jong CD&V en milieuminister Schauvliege. “Het idee kan ons land helpen om de uitstootdoelstellingen te halen”, liet ze na de klimaattop in Marrakech optekenen. De partij bespreekt de maatregel komend weekend op het partijcongres.

Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB wees er in ‘De Zevende Dag’ op dat pas de komende vijf tot tien jaar duidelijk zal worden welke technologie het gaat halen. “Er is geen twijfel dat de wagen van de toekomst elektrisch is, maar de vraag is waar de energie zal opgeslagen worden, in een batterij, in waterstof?” Een verplichting in 2030 komt volgens hem dus te vroeg. “Pas binnen tien jaar zal er een verruiming van het aanbod zijn”, besloot hij.