NASA stuurt nieuwe weersatelliet de ruimte in

NASA heeft een "revolutionaire" nieuwe weersatelliet de ruimte in gestuurd vanaf Cape Canaveral in Florida. De GOES-R-satelliet kan zwaar weer beter voorspellen en zo levens redden, stelt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De weersatelliet is in de nacht van zaterdag op zondag met succes gelanceerd en in een baan om de aarde gebracht. In de komende maanden worden de meetinstrumenten op punt gezet, waarna het nog eens een jaar duurt voordat alles operationeel is.

De GOES-R-satelliet zal niet alleen orkanen en sneeuwstormen, maar ook bosbranden, wolken vulkanische as, overstromingen en zonnevlammen nauwkeurig registreren. Bovendien kan de satelliet die weerfenomenen met een hogere resolutie waarnemen, weet de Amerikaanse krant Washington Post.

De scans die de satelliet zal nemen zullen minder tijd in beslag nemen en zijn sneller door te sturen, waardoor zware stormen beter voorspeld kunnen worden. "Als we mensen tien, vijftien of twintig minuten sneller kunnen informeren, kunnen we levens redden", reageert Al Roker, de weerman van de Amerikaanse zender NBC, enthousiast.

Nieuw tijdperk

De satelliet zal zich aansluiten bij een internationaal netwerk van satellieten, dat gegevens deelt tussen bijna 200 landen. Naast de GOES-R zullen nog satellieten gelanceerd worden, die een nieuw tijdperk inluiden op het vlak van weervoorspellingen. Dat gaat in totaal meer dan 10 miljard euro kosten.