Merkel ziet vierde ambtstermijn zitten

Angela Merkel
AFP / T. Schwarz

Angela Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een vierde mandaat als bondskanselier. «Ik wil Duitsland dienen in deze moeilijke en onzekere tijden.»

Het besluit van Merkel komt niet onverwacht. Hoewel ze de afgelopen maanden de boot afhield om een besluit te maken, gingen steeds meer partijgenoten ervan uit dat ze zich opnieuw kandidaat zou stellen. Eerder had Merkel al verklaard dat het leiderschap van de partij en het ambt van bondskanselier in één persoon kunnen verenigd worden, en dus stelt ze zich ook kandidaat om opnieuw partijvoorzitter te worden.

Merkel is al bijna elf jaar bondskanselier en groeide in die tijd uit tot de machtigste vrouw van Europa. Toch kampte ze de voorbije maanden met verschillende moeilijkheden. Vele Duitsers namen haar vluchtelingenbeleid niet in dank af en dat was ook te voelen bij de regionale verkiezingen, waarbij haar CDU enkele pijnlijke nederlagen leed. Het rechts-populitische AfD was toen de grote winnaar.

Internationaal wordt ze geprezen als de laatste verdediger van de westerse waarden, na de verkiezing van Donald Trump tot toekomstig president van de VS. De huidige Amerikaanse president Barack Obama noemde haar tijdens zijn afscheidsbezoek aan Duitsland «taai» en verklaarde dat hij op haar zou stemmen, als hij een Duitser was.

Op 6 december kiest de CDU in Essen een nieuw bestuur. Merkel is bijna zeker van de overwinning, aangezien er vermoedelijk geen tegenkandidaten zullen zijn. Merkel is sinds april 2000 voorzitter van de christendemocratische partij en sinds november 2005 bondskanselier. Als ze in 2017 voor de vierde keer verkozen wordt, komt ze op gelijke hoogte Helmut Kohl. De medeoprichter van de CDU en Merkels politieke leermeester was zestien jaar bondskanselier.