I woke up like this (not)

Verzorg je een week lang als een vrouw. De insteek voor dit artikel is me als sjofele sportredacteur wat ongewoon, maar hoe moeilijk kan het zijn? Wat zalfjes smeren en klaar is kees, toch? Het blijkt iets ingewikkelder dan ik dacht, en ook het verhoopte effect blijft achterwege.

Een hele doos met zalfjes, crèmes, sprays, balsems, moisturizers, lotions en roller sticks belandt op mijn bureau. “Hier kan je mee aan de slag”, grijnst mijn vrouwelijke collega, van het type dat elke ochtend voor de spiegel een transformatie ondergaat waar de gemiddelde Power Ranger jaloers op zou zijn. Als lifestylejournaliste behoren beautyproducten tot haar vaste arsenaal, bij mij beperkt de badkamervoorraad zich tot een tube tandpasta, een deostick en een stuk ouderwetse zeep.

YouTube tutorials

Wanneer de smeerweek is aangebroken, blijkt al snel dat ik misschien beter geluisterd had toen ze me een snelcursus ‘Lichaamsverzorging voor Dummies’ aanbood. Ik heb de producten nog maar net voor me uitgestald of het besef sijpelt door dat ik geen flauw benul heb waar al die potjes voor dienen. De labels lezen brengt me geen stap verder. Alles blijkt hydraterend en onmisbaar te zijn. Ik zoek mijn heil dan maar op Google, waar een legertje hippe blogsters het verschil tussen concealer en foundation tot in de puntjes uit de doeken doet. Een paar tutorials op YouTube later ben ik eindelijk klaar om mijn eerste onderhoudsbeurt aan te vatten. Alleen jammer dat ik ondertussen al bijna te laat ben voor mijn werk en mijn startdag dan maar noodgedwongen uitstel naar ‘s anderendaags.

Hard werk

Het is meteen de eerste les voor deze beauty-leek: mooi zijn is hard werk. Om het hele scrub-, reinigings- en smeerproces te doorlopen moet ik geen twee, maar twintig minuten uittrekken voor mijn ochtendroutine. Nu snap ik waarom Beyonce zo graag uitpakt dat ze ‘woke up like this’ – yeah right – en waarom schoonheidsspecialiste een volwaardig beroep is. Een masteropleiding, of op z’n minst een professionele bachelor, ware hier handig geweest. De inspanningen beperken zich niet tot ‘s ochtends, want ook doorheen de dag ben ik tot algemene hilariteit in de weer met lippenbalsem en oogcrème. ’s Avonds moet het hele boeltje er ook weer af, tenzij je je gezicht daags nadien op je hoofdkussen gecalqueerd wil zien.

Nieuwe badkamer

Het duurt niet lang of een tweede first world problem manifesteert zich: mijn badkamer moet verbouwd worden. Mijn wastafel is niet voorzien op zoveel tubes en potjes en ook de lichtinval blijkt verre van ideaal om wallen, puistjes, mee-eters en andere dermatologische euvels accuraat te spotten. Wie bouwt er nu ook een badkamer zonder raam… Zijn dat trouwens zwarte puntjes op mijn voorhoofd of is mijn spiegel dringend aan een poetsbeurt toe?

Parels voor de zwijnen

Los van de geïnvesteerde tijd en de architecturale struikelblokken moet ik de grootste teleurstelling nog aanhalen. Hoewel ik een week lang rondloop met voor gemiddeld vijf euro aan verzorgingsproducten op mijn boeventronie, merkt niemand er iets van. De complimententeller blijft onherroepelijk steken op nul. Vrienden, collega’s, familie, zelfs bedpartners: ze denken blijkbaar allemaal dat dit fluwelen perzikenvelletje uit de lucht komt vallen. Ik merk wel dat ik meer ‘succes’ oogst bij het andere geslacht, maar om een heel andere reden: ze azen allemaal op de peperdure ‘restjes’ als mijn experiment achter de rug is. Ik prent me dan maar in dat ik dit voor mezelf doe. Want ik ben het waard, of niet?

 

Mijn verzorgingsarsenaal: het verdict

pure-active-intensive

  1. PureActive intensive, Garnier (scrub/masker)

Qua uitzicht is dit veruit het minst aantrekkelijke product. De zwarte kleur doet me twijfelen of ik het wel zou aanbrengen. Het ruikt naar goedkope douchezeep, maar mijn babyvelletje bewijst dat de scrubdeeltjes hun werk doen.

multiperfecting-concealer

  1. Multiperfecting concealer, Guerlain

Op basis van hoe klein de tube is, veronderstel ik dat concealer het neusje van de zalm is onder de beautyproducten. Ik ben sceptisch, maar tot mijn verbazing merk ik daadwerkelijk verschil. Mijn wasbeer-look verdwijnt als sneeuw voor de zon.

lingeriedepeau

  1. Lingerie de peau, Guerlain (foundation)

Aan zo’n naam kon ik niet weerstaan. Mijn testikels krimpen wat van de roze kleur, maar op mijn huid valt het best mee. Al kan ik moeilijk begrijpen dat niemand dit opmerkt.

 

lip-perfector

  1. Lip perfector, Yves Saint Laurent (lippenbalsem)

Het enige product waarvan ik instinctief weet wat ik ermee moet aanvangen. De textuur is die van bijenwas en ik betrap me erop dat ik het goedje met mijn tong oplik. Iets zegt me dat dat niet de bedoeling is, maar het smaakt verrassend goed.

superdefense-night

  1. Superdefense night, Clinique (nachtcrème)

De nachtcrème is geurloos, dringt snel in de huid en doet wat ie moet doen: hydrateren. Dit is zowaar iets dat ik nog vaker ga gebruiken.
 

Tekst Maarten Joossens