Voormalige Poolse president opnieuw begraven na onderzoek naar vliegtuigcrash

Voormalige Poolse president opnieuw begraven na onderzoek naar vliegtuigcrash

De lichamen van de voormalige Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw Maria werden vrijdag opnieuw begraven, nadat ze opgegraven werden in het kader van een nieuw onderzoek naar de vliegtuigcrash van 2010. Ongeveer 50 mensen woonden de ceremonie bij, waaronder ook de tweelingbroer van de voormalige president, Jaroslaw Kaczynski, de huidige Poolse president Andrzej Dud en de Poolse premier Beata Szydlo.
De voormalige president was het eerste slachtoffer dat opgegraven werd in het kader van het onderzoek naar de crash van zijn vliegtuig op 10 april 2010. Bij die crash kwamen alle 96 inzittenden om, waaronder tientallen politieke en militaire Poolse leiders. Het onderzoek zal minstens een jaar duren.
Zes jaar later doen er nog steeds allerhande theorieën de ronde over de aard van het ongeval, en verzuurt het ook nog steeds de relaties met Rusland. De Poolse conservatieve regering betwijfelt dat het ongeval het gevolg was van een menselijke fout, en beval daarom een nieuw onderzoek.
Jaroslaw Kaczynski is de huidige leider van de partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid), die in oktober 2015 aan de macht kwam.

bron: Belga