Vermoord Brits parlementslid Jo Cox geeft naam aan openbare plaats in Brussel

Vermoord Brits parlementslid Jo Cox geeft naam aan openbare plaats in Brussel

Het vermoorde Britse parlementslid Jo Cox zal binnenkort haar naam geven aan een openbare plaats in Brussel. Ze maakt deel uit van een lijst van 26 vrouwen wiens naam op een toekomstig plein, straat of gebouw in Brussel zal prijken. Cox werd op 16 juni, in volle brexit-campagne, vermoord omwille van haar politieke standpunten. De bedoeling van de lijst is om het openbaar domein in onze hoofdstad te “vervrouwelijken”. De lijst werd deze week goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Brussel. In de eerste plaats gaat het om nieuwe plaatsen, maar uitzonderlijk kan ook een bestaande plaats omgedoopt worden.
De initiatiefnemende schepenen Alain Courtois (MR) en Mohamed Ouriaghli (PS) verklaren dat het stadsbestuur zwaar geschokt was door de moord op Cox, die nog in Brussel heeft gewoond. “Hiermee willen we haar politiek gevecht verlengen, met name haar strijd voor de Europese constructie”.
Naast Cox staan er nog andere politici op de lijst: Marie Parent, Léonie La Fontaine, Huda Sharawi, Anna Zingha en Gabrielle Petit. Ook kunstenaars (Anna Boch, Marie Howet, Berthe Art, Alice Piette-Van Buuren, Yolande Uyttenhove, Suzy Falk, Chantal Akerman); sportvrouwen (Claire Guttenstein, Jenny Marie Béatrice Addams); wetenschappers (Marguerite Massart, Claire Préaux, Lise Meitner, Hélène Antonopoulos) en schrijfsters (Marie-Thérèse Bodart, Madeleine Bourdouxhe, Marguerite Coppin) figureren op de lijst, net als Isala Van Diest, Hélène Dutrieu, Régine Karlin en Gabrielle Vincent.

bron: Belga