Trump president-elect - Trump gaat 25 miljoen dollar betalen om rechtszaak rond universiteit te beëindigen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump gaat 25 miljoen dollar betalen aan oud-studenten van zijn voormalige "Trump University", om een einde te maken aan de gerechtelijke procedures tegen hem. Dat is opmerkelijk, omdat de pas tot president verkozen Republikein lange tijd een schikking weigerde. Het was de New Yorkse procureur Eric Schneiderman die vrijdag in een verklaring het akkoord over een schikking aankondigde.

De schikking maakt een einde aan drie gerechtelijke procedures die tegen de "Trump University" waren ingesteld. Nochtans zei de Republikein maandenlang dat hij klaar was om naar de rechtbank te gaan, om zijn onschuld te bewijzen. "De Trump-universiteit heeft een tevredenheidspercentage van 98 procent. Ik had een minnelijke schikking kunnen treffen, maar uit principe doe ik dat niet", zo tweette hij eind februari nog.

Oud-studenten van de "Trump University" startten twee groepsvorderingen tegen de vastgoedmagnaat. Ze voelden zich bedrogen omdat ze 35.000 dollar betaalden om vastgoedgeheimen van Trump te leren, terwijl de school niet geaccrediteerd was. Door de schikking zullen meer dan 6.000 oud-studenten gecompenseerd worden.

De New Yorkse procureur Eric Schneiderman startte in 2013 een zaak, omdat de universiteit de "hardwerkende New Yorkers had opgelicht". Trump gaat volgens Schneiderman een boete van een miljoen dollar betalen aan New York, omdat hij de onderwijswetten van de staat overtrad.

Tijdens zijn campagne haalde Trump verschillende keren uit naar rechter Gonzalo Curiel die zich bezighield met de groepsvorderingen. Zo zei hij in juni nog dat hij partijdig was omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft, een uitspraak die tot veel ophef leidde.

Bron: Belga