Trump president-elect – Mexico geeft voorrang aan dialoog met Trump

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto wil voorrang geven aan de dialoog rond een “nieuwe agenda” met de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. “Met het oog op de standpunten van president-elect Trump, is het zeker dat we ons in een stadium bevinden waar we de voorrang willen geven aan de dialoog om een nieuwe agenda op te stellen”, aldus Nieto op de economische top APEC in Lima. Nieto verdedigde ook het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA, dat in 1994 tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico is afgesloten. Trump wil uit dat akkoord stappen.
Tijdens zijn campagne beloofde de Republikein een reeks maatregelen, zoals het einde van NAFTA, hoge douanerechten op Chinese producten en het bestempelen van China als een land dat zijn munteenheid manipuleert, om zo economische sancties te kunnen treffen.
“Ik denk dat globalisering meer voordelen heeft gebracht dan schade”, aldus de Mexicaanse president, die het had over “protectionistische gevoelens” in verschillende delen van de wereld.

Bron: Belga