“Regering hangt sterker samen dan alle drama queens beweren”

Regering hangt sterker samen dan alle drama queens beweren

Schijn bedriegt, zegt premier Charles Michel zaterdag in een interview aan Het Laatste Nieuws. Het gekibbel tussen de regeringspartijen zijn een teken dat de regering-Michel werk maakt van hervormingen. “De cohesie in deze regering is groot. Ze hangt sterker samen dan alle drama queens beweren.” Het boerkini-verbod, een meerwaardebelasting met al dan niet een vennootschapsbelasting. Het lijkt of de regeringspartijen MR, Open Vld maar vooral CD&V en N-VA er maar niet genoeg van krijgen om het grondig oneens te zijn. “Politiek theater”, zegt Michel. “Ik zeg u: de vier partijen, ook CD&V en N-VA, engageren zich om tot de laatste dag constructief samen te werken.”
Die discussies zijn onvermijdelijk aan de hervormingsplannen van de Zweedse coalitie. “Weet u hoe u discussies kunt vermijden? Door als regering op veilig te spelen en niet te hervormen. Maar dat is onze keuze niet. Wij willen dit land diepgaand hervormen (…) Dat doe je niet zonder af en toe stevig van mening te verschillen. Maar deze regering kan die discussies aan. De samenhang is groot”, aldus de premier.
Die samenhang zal nodig zijn, want volgens Michel liggen er nog drie grote dossiers op tafel: de verlaging van de bedrijfsbelasting, een meerwaardebelasting op aandelen en de activering van ons spaargeld.
In het interview bekende Charles Michel overigens niet verbaasd te zijn dat Donald Trump de race naar het Witte Huis in Amerika in zijn voordeel beslechtte. “De peilingen hebben andermaal hun nut bewezen: als je gelooft in het omgekeerde van wat ze voorspellen, kom je veelal dicht in de buurt van de waarheid. Ik wist dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden.”
Trump moet nu dan ook de kans krijgen om aan de slag te gaan. “Als oprechte democraat moet je aanvaarden dat die democratie soms tot een resultaat leidt dat niet je voorkeur genoot. De verkiezingen van Donald Trump is een belangrijk nieuw feit, net als de Brexit. Beide maken de wereld een stukje onvoorspelbaarder.”

bron: Belga