Protesten in Spanje na dood bejaarde vrouw die energiefactuur niet kon betalen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Spanje hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen energiearmoede, na de dood van een 81-jarige vrouw bij wie de elektriciteit was afgesloten. In ongeveer 20 steden werd geprotesteerd tegen de autoriteiten die als "gierig" werden voorgesteld. Het geval van de 81-jarige gepensioneerde vrouw baarde opzien in Spanje. De alleenwonende vrouw was maandag gestikt in een brand in haar woning in het Catalaanse Reus. Ze had kaarsen aangestoken omdat haar elektriciteit was afsloten door onbetaalde rekeningen.

Volgens een studie van de sociale en milieu-stichting ACA eist energiearmoede - de problemen van vele mensen bij het betalen van elektriciteits- en gasrekeningen - jaarlijks meer dan 7.000 mensenlevens.

"Dit zijn geen overlijdens, dit zijn moorden", riepen honderden manifestanten zaterdag in Madrid voor het kantoor van energiebedrijf Gas Natural Fenosa, dat de stroomvoorziening van de vrouw afsloot.

"Het kan niet zijn dat in de op drie na grootste economie van de eurozone mensen moeten sterven, terwijl bedrijven die enorme winsten boeken en hun bazen schandalige salarissen uitbetalen, de elektriciteit afsluiten bij arme en oudere mensen", aldus Pablo Iglesias, leider van de linkse partij Podemos.

Bron: Belga