Labour-leider Corbyn veroordeelt het “vals anti-elitarisme” van Trump en Farage

Labour-leider Corbyn veroordeelt het "vals anti-elitarisme" van Trump en Farage

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labourpartij, heeft uitgehaald naar het “vals anti-elitair” discours van de rechtse politici Donald Trump en Nigel Farage. Corbyn deed dat tijdens een toespraak op een forum in het Engelse Loughborough, zo melden Britse media.
Corbyn plaatste vraagtekens bij de geloofwaardigheid van het discours van Trump, de toekomstige president van de VS, en Farage, de gewezen leider van de Britse eurosceptische partij UKIP. “Het valse anti-elitarisme van rijke blanke mannen – zoals Nigel Farage en Donald Trump – is langs de ene kant lachwekkend. Maar in werkelijkheid is het helemaal geen grap.”

“Politici en politieke partijen hebben een keuze in dit tijdperk van begrijpelijk cynisme”, klonk het. “Spelen we in op de angsten en de bezorgdheden van de mensen? Of kiezen we de moeilijkere aanpak, door de hoop te herstellen. We kunnen zien welke keuze er gemaakt is door de politici van extreemrechts, door het opdrijven van de verdeeldheid met migranten, moslims, Mexicanen, vrouwen, LGBT’s (holebi’s) en mensen met een handicap.”

Corbyn wees in zijn toespraak ook op de toename van het aantal haatmisdrijven in het Verenigd Koninkrijk na het Brexit-referendum. Hij waarschuwt dat een gelijkaardige trend momenteel ook plaatsvindt in de VS. “Om het even wat zeggen om stemmen te winnen, heeft achteraf gevolgen op het terrein.”

bron: Belga