Laatste grote ziekenhuis in oosten van Aleppo vernietigd

Laatste grote ziekenhuis in oosten van Aleppo vernietigd

Bij een aanval op een rebellenwijk in de Noord-Syrische stad Aleppo is een groot ziekenhuis buiten werking gesteld. Het oostelijke deel van de verdeelde stad beschikt daardoor niet langer over een grote medische voorziening, zo klaagt de Unie van Syrische Medische Organisaties (UOSSM) aan.
Volgens de medische hulporganisatie werd het Omar Bin Abdul Asis-ziekenhuis vrijdag geraakt bij een artillerieaanval. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daarbij vielen, maar volgens verschillende berichten liggen er nog medewerkers en patiënten onder het puin.
Vrijdag moesten in het oosten van Aleppo nog vier andere ziekenhuizen, waaronder ook een kinderziekenhuis, sluiten omdat het gebouw ernstig beschadigd raakte bij bombardementen.

Het Rode Kruis waarschuwt daarnaast ook voor de afbraak van de stroominfrastructuur en de watervoorzieningen in het gebied. “Dat kan het begin zijn van een fatale neerwaartse spiraal die het hele verzorgingssysteem van een grootstad als Aleppo in gevaar brengt.”
Het oosten van Aleppo wordt sinds 2012 door rebellen gecontroleerd. Regeringstroepen, die steun krijgen van Rusland, belegeren dat deel van de stad. Mensenrechtenorganisaties klagen al enige tijd aan dat bij het beleg medische voorzieningen geviseerd worden, maar Moskou ontkent de beschuldigingen.

bron: Belga