Koninklijke familie duikt op in Kazachgate

Koninklijke familie duikt op in Kazachgate

De regeringspartij MR buigt zich maandag over de affaire Kazachgate, waarin partijgenoot Armand De Decker lobbyde voor een Kazachs-Belgische miljardair. Naast politieke tussenkomsten ontdekten de speurders een verdachte storting aan de koninklijke familie, schrijft De Tijd zaterdag. De Decker moet zich maandag verantwoorden voor onthullingen die de krant Le Soir de afgelopen weken publiceerde over het onderzoek naar De Deckers tussenkomsten als advocaat voor de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.
Ook De Tijd kreeg inzage in het gerechtelijk dossier. Daaruit blijkt dat speurders ook lucht kregen van een mysterieuze overschrijving aan het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België, de tante van koning Filip. Die werd gedaan op 11 januari 2012 door Chodievs Franse advocaat Catherine Degoul, aan het Fonds d’Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België.
In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de Franse advocate dat De Decker daarom had gevraagd. “Hij vroeg me om ‘een geste en een gunst’ te doen aan de zus van de koning.”
Volgens de gelekte gerechtelijke stukken is prinses Léa nog dit jaar verhoord. Ze bevestigde tegenover het gerecht de storting in januari 2012, maar ze zegt nooit te hebben gehoord van Degoul. De overschrijving zou ook geen naam hebben bevat.

bron: Belga