Erdogan ontgoocheld in Amerikaans Syrië-beleid

Erdogan ontgoocheld in Amerikaans Syrië-beleid
Erdogan ontgoocheld in Amerikaans Syrië-beleid

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ontgoocheling over het beleid van Washington in het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis laten blijken. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet gedesillusioneerd ben”, aldus Erdogan aan de Amerikaanse nieuwszender CBS. Vandaag publiceerde die zender enkele fragmenten van het interview met Erdogan, in het programma “60 Minutes”, dat zondag uitgezonden wordt. Erdogan zei dat Turkije het onderwerp heeft aangekaart bij de Amerikaanse president Barack Obama en vicepresident Joe Biden. Volgens Erdogan zijn Obama en Biden er niet in geslaagd succesvol en ernstig om te gaan met de kwesties. “Dat was voor ons heel bedroevend.”
In Syrië steunt Turkije de rebellen tegen president Bashar al-Assad. Zowat 2 miljoen Syrische vluchtelingen leven momenteel in Turkije.

De betrekkingen met de Verenigde Staten blijven gespannen zolang Washington predikant Fetullah Gülen niet uitlevert, aldus nog Erdogan. Gülen, die momenteel in ballingschap in de VS woont, wordt door Ankara verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep op 15 juli.

Erdogan zei nog dat hij de Verenigde Staten niet verantwoordelijk houdt voor de couppoging, maar “dat is wat mijn mensen zullen denken”. “Waarom houden jullie die man nog altijd?” De Verenigde Staten willen bewijzen voor de betrokkenheid van Gülen. Hij ontkent iets met de couppoging te maken te hebben.

Bron: Belga