Brusselse hulpdiensten uitgeroepen tot Brusseleirs van’t joêr 2016

De Brusselse politie, de Brusselse brandweer en de Brusselse ambulanciers en medische hulpdiensten zijn zaterdagavond in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg door be.brusseleir en minister voor Brussel Sven Gatz uitgeroepen tot Brusseleirs van’t joêr 2016, voor hun moedige inzet bij de terreuraanslagen van 22 maart. De personages Bossemans en Coppenolle werden verkozen tot Brusseleirs vè et leive. “Voor hun dagelijkse inzet voor het welzijn van de Brusselaars en de Bruselessen en hun voorbeeldige en moedige inzet tijdens de terreuraanslagen op 22 maart” werden de Brusselse hulpdiensten geëerd met de prijs van Brusseleirs van’t joêr.
“Ik vind het een enorme erkenning. Toch moet ik zeggen dat er ook enorm veel burgers hebben geholpen die bewuste 22 maart”, vertelt Christian De Koninck, woordvoerder van de politie Brussel Hoofdstad Elsene, die de prijs kwam ophalen in naam van zijn collega’s. “De hoteliers hebben hun gebouw opengesteld voor mensen die medische hulp nodig hadden en hebben gezorgd voor eten en drinken voor de slachtoffers en onze hulpverleners. Of mensen die in de buurt waren en spontaan hielpen bij het verzorgen van de slachtoffers.”
Daarnaast werden de personages Bossemans en Coppenolle verkozen tot Brusseleirs vè et leive. Op die manier leven de hoofdrolspelers uit het gelijknamige toneelstuk ook verder buiten het theater. Bovendien houden zij ook de Brusselse taal levend.
De uitreiking is het startschot van ‘de weik van’t Brussels’, die nog loopt tot 11 december.

bron: Belga