ATP World Tour Finals - Andy Murray en Novak Djokovic strijden zondag om eerste plaats op wereldranking

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ATP World Tour Finals in Londen krijgen zondag hun droomfinale tussen de Schot Andy Murray en de Serviër Novak Djokovic, de nummers een en twee van de wereld. Djokovic ontdeed zich zaterdagavond in zijn halve finale op een drafje van de Japanner Kei Nishikori (ATP-5). Na 1 uur en 6 minuten stond er tweemaal 6-1 op het bord. Eerder op de dag had Murray heel wat meer moeite met de Canadees Milos Raonic (ATP-4). In een wedstrijd die liefst 3 uur en 42 minuten duurde moest de Schot een matchpunt redden, maar maakte hij het uiteindelijk wel met zijn vierde matchbal af. Het werd 5-7, 7-6 (7/5) en 7-6 (11-9).

Zondag staat niet alleen de titel op het spel. De winnaar zal het jaar ook als nummer een afsluiten. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat in de finale van de Masters nog om de eerste plaats op de wereldranglijst gestreden wordt.

Djokovic won de jongste vier edities van het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen en was in 2008 al een eerste keer de beste. Een zesde zege zou hem op gelijke hoogte van recordhouder Roger Federer brengen. De Serviër kan een 67e ATP-titel op zijn palmares brengen, de achtste dit seizoen, na Doha, het Australian Open, Indian Wells, Miami, Madrid, Roland-Garros en het Canadees Open.

Murray won dit jaar al acht toernooien - Rome, Queen's, Wimbledon, het olympisch toernooi in Rio, Peking, Shanghai, Wenen en Parijs-Bercy - en bracht zijn totaal zo op 43. Op de Masters staat hij voor het eerst in de finale. Bij zeven eerdere deelnames schopte hij het nooit verder dan de halve finales.

Djokovic en Murray zijn allebei 29 jaar oud. De Serviër is exact één week jonger dan de Schot. In de onderlinge confrontaties leidt Djokovic met 24-10. Hij won dus 71 procent van hun duels. Op hardcourt staat hij 20-8 in het voordeel. Dit jaar stonden de twee vier keer eerder tegenover elkaar, ook telkens in een finale. Djokovic won het jongste duel, de finale van Roland-Garros (3-6, 6-1, 6-2, 6-4) en versloeg Djokovic eerder ook op het Australian Open (6-1, 7-5, 7-6) en in Madrid (6-2, 3-6, 6-3). In Rome trok Murray aan het langste eind (6-3, 6-3).

.

bron: Belga