In voor een Maltees triootje?

Malta en zijn kleinere zustereilanden Gozo en Comino liggen op drie uur vliegen van Brussel. Dit trio middenin het azuurblauw van de Middellandse Zee kan uitpakken met landschappen en een levensrust die de rest van Europa doen verbleken van afgunst.

M alta ligt tussen Europa en Afrika. Het is een barokjuweeltje geërfd van de Ridders van Sint-Jan (de Maltezer Orde) dat later onder Brits Bewind kwam tot in 1964. Met zijn mediterraanse stranden en Italiaans getinte keuken valt Malta in de smaak bij zowel zonbeluste toeristen als studenten die een Engels taalbad willen nemen. De grote massa troept er samen zodra de zomer intreedt, maar buiten de zomermaanden hervindt het eiland zijn rust en komen zijn schatten volledig tot hun recht.

salines-gozo

Typische geelachtige steen, nauwe straatjes met kruiswegen: Vittoriosa en zijn twee gezellen Cospicua en Senglea, ook de Three Cities genoemd, staan symbool voor de authenticiteit van dit eiland met zijn 365 kerken. Unesco riep hoofdstad Valetta uit tot werelderfgoed, met zijn Hal Saflieni Hypogeum en megalithische tempels. Voor een tochtje naar de stad is er niets originelers – of typischer, je kiest maar – dan aan boord van een watertaxi te klimmen die je naar de pracht van de versterkte stad vaart. Wanneer je door de straatjes slentert, moet je absoluut even halt houden in de Tuinen van Hupper Barrakka om te genieten van het schitterende uitzicht op de ‘mooiste natuurlijke haven ter wereld’. Nog een ander onmisbaar ommetje? Aarzel niet om het adembenemende interieur van de Sint-Janscokathedraal te betreden, dat niet onderdoet voor de buren in het Vaticaan.

En los van dit indrukwekkende erfgoed heeft het hoofdeiland nog andere troeven: de twee eilandjes Gozo en Comino.

Gozo, de natuur in duizend facetten

fenetre-dazur

In 25 minuten ben je met de veerpont in Gozo, een toevluchtsoord voor Maltezers die in het weekend de rust en natuur opzoeken. Het Calypso-eiland, waar de nimf volgens de legende haar liefde met Ulysses beleefde in een grot voor het rode zand van de Ramla-baai, en zijn natuurlijke hotspots zijn daar dan ook ideaal voor. Naast de hoofdstad Victoria, of Rabat zoals haar traditionele naam luidt, zijn de baaien van Qbajjar en Xwejni met hun buitengewone landschappen een van de mooiste plekken op dit lapje grond. De grootse geometrische lijnen en azuurkleuren van de Romeinse zoutziederijen getuigen van de oude traditie van de zoutwinning.

De charme van het eiland is zelfs tot in Hollywood doorgedrongen. Onder andere de producers van ‘Game of Thrones’ hebben voor Dwerja Point gekozen als decor voor hun beroemde productie. Met zijn hoogte van 50 meter is het Blauwe Raam dat uitgeeft op het diepblauwe water ongetwijfeld een van de meest spectaculaire plekken van het eiland, naast de tempels van Ggantija. Deze wieg van de mensheid werd zo’n 5.600 jaar geleden gebouwd en vormt zonder meer een van de oudste menselijke constructies ter wereld. Verder heeft het eiland ook een uitzonderlijk ontspanningsoord in petto: de badplaats Xlendi, een soort terras dat ingeklemd zit tussen twee kliffen en op de oneindige zee uitkijkt.

Comino, het halfwegeiland

blue-lagoon-comino

Als echt onbewoond eiland – op één familie van onverzettelijke Maltezers na – vormt Comino de meest exotische bestemming van het trio. Het eilandje is bereikbaar vanuit Gozo, of rechtstreeks vanuit Malta, en beschikt met zijn 3,5 vierkante kilometer slechts over één hotel, één politiekantoor en één kapel… Het is een echt stukje paradijs, dat een juweeltje van een blauwe lagune herbergt.

Als het afscheid van Malta je zwaar valt en je de terugtocht naar België nog even wil uitstellen, kun je halt houden in het vissersdorp Marsaxlokk, in het zuidoosten van het eiland, om er de traditionele veelkleurige luzzu’s (vissersbootjes) met hun Horus-ogen te bewonderen.

Tekst Laura Sengler