Battlefield 1: De Groote Oorlog

battlefield 1
Foto R.V.

Dit jaar ruilt Battlefield de futuristische slagvelden in voor een periode die maar weinig aan bod komt in videogames: de Eerste Wereldoorlog. Een riskante gok, maar levert hij ook winst op?

Na een avontuur in 2020 (Battlefield 4 uit 2013) en een partijtje politie en dief in 2015 (Battlefield Hardline) verandert Battlefield van eeuw. In plaats van het vizier op de toekomst te richten, zoals Call of Duty, keert het team van DICE terug naar de roots, met een conflict dat zelden aan bod komt in games: de oorlog van 14-18. Dat roept heel wat vragen op. Zoals: willen spelers wel urenlang in de modder en de loopgraven doorbrengen?

Groot spektakel

Al na enkele minuten wordt duidelijk dat die vrees ongegrond is. DICE laat het realisme en de historische nauwkeurigheid achterwege en maakt van de Groote Oorlog een Groot Spektakel op z’n Hollywoods.

Battlefield heeft de reputatie een multiplayergame te zijn, maar deze keer kreeg ook de solomodus bijzondere aandacht. Die is opgedeeld in zes hoofdstukken, elk over een anonieme held op een van de vele fronten van de oorlog.

In alle uithoeken van de planeet speel je met een onstuimige Britse piloot, een jonge tankbestuurder die de oorlog ontdekt, een Australische generaal, een Italiaanse soldaat en zelfs een Ottomaan aan het front in het Midden-Oosten. Je kan je verplaatsen met paarden, vliegtuigen en tanks. Je speelt het soloavontuur wel op tien uurtjes uit, maar het is superspannend en erg geslaagd.

Ondanks de moeilijke historische context is het spelplezier op de afspraak. Met de controller in de hand herontdek je de vergeten sensaties van de eerste Battlefields, Calls of Duty en Medals of Honor, die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook op grafisch vlak stelt deze eerste Battlefield, die exclusief voor de nieuwste generatie consoles ontwikkeld is, niet teleur. Integendeel. Het avontuur is vloeiend en zit boordevol details en prachtige panorama’s.

Duivenkot

Natuurlijk is het multiplayeraspect niet vergeten. En ook daar schiet Battlefield 1 vol in de roos. Je kan het op gigantische kaarten opnemen tegen spelers van overal ter wereld, tot 64 tegelijk. Naast de efficiënte klassieke spelmodi pakt Battlefield 1 ook uit met een originele mode, ‘War Pigeons’. Daarin moet je vechten om… postduiven, die je uitstuurt om artillerievuur tegen de vijand te vragen.

Met deze nieuwe episode werpt Battlefield 1 zich resoluut op als de beste oorlogsgame van de laatste jaren. Zowel solo als in multiplayer. En dat vinden ook de spelers, want al tijdens de eerste weken na zijn release werd Battlefield 1 meer verkocht dan Battlefield 4 en Battlefield Hardline samen. Een welverdiend succes!

(tw)
4/5 sterren