WB schaatsen Nagano - Bart Swings wordt zesde op 5 km

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is op de wereldbekermanche schaatsen in het Japanse Nagano als zesde geëindigd op de 5.000 meter. Hij klokte af na 6:21.21. De overwinning ging naar de Nederlander Sven Kramer in een nieuw baanrecord: 6:15.17. De overige twee podiumplaatsen waren voor zijn landgenoten Jorrit Bergsma (6:15.70) en Douwe de Vries (6:17.65). Ook Erik Jan Kooiman (6:18.58), nog een Nederlander, en de Nieuw-Zeelander Peter Michael (6:18.64) bleven Swings voor.

Met een ronde van 28,9 seconden in de slotfase besliste de op dit onderdeel schijnbaar onverslaanbare Kramer het treffen met Bergsma in zijn voordeel. Na twee races voor de World Cup voert Kramer het klassement aan met 200 punten. Swings zakte van de vierde naar de vijfde plaats.

Aan zijn tegenstander in de voorlaatste rit, de Nederlander Kooiman, had Swings tot 3.400 meter geen kind. Bij het passeren van de 3.000-metergrens (3:46.23) leek hij op weg naar de beste tijd. Een ronde later zakte het tempo naar dertig seconden en counterde Kooiman. De Nederlander zette door en Swings had daarop geen antwoord. Meer nog, hij beëindigde de race met een ovaal van 31,9 seconden.

Net als een week geleden in het Chinese Harbin, toen hij vierde werd op de 5 km, moest Swings in de M-Wave opnieuw zes seconden toegeven op Kramer. Dat verschil kwam twee ronden voor het einde tot stand. Swings stortte min of meer in en Kramer plaatste de demarrage die, als zo vaak, de olympische 10 km-kampioen Bergsma te machtig was.

De WB-manche in Nagano is de tweede van het seizoen (na Harbin). Naast Swings komt ook Jelena Peeters in actie. Zij werd vrijdag vierde in de B-groep van de 3 km.

bron: Belga