Volksgezondheid wil antibioticagebruik halveren

Ondanks de vele inspanningen wordt er nog altijd te veel antibiotica voorgeschreven. De federale overheidsdienst Volksgezondheid en BAPCOC (Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid) lanceren daarom een nieuwe campagne. Het doel is om het aantal voorgeschreven antibioticabehandelingen meer dan te halveren tegen 2025. Momenteel worden per 1.000 inwoners elk jaar ook 1.000 antibioticabehandelingen voorgeschreven (buiten het ziekenhuis). “Dit is te hoog en ook veel meer dan in andere Europese landen. Met alle gevolgen van dien: antibiotica veroorzaken ongemakken en nevenwerkingen, maar bacteriën worden vooral resistent tegen antibiotica”, stelt de FOD Volksgezondheid.

De campagne “Antibiotica: gebruik ze goed en enkel als het moet” wordt gelanceerd naar aanleiding van de Europese Antibioticadag, op 18 november.

Het uiteindelijke doel van de FOD Volksgezondheid en BAPCOC is om het antibioticaverbruik terug te brengen naar 600 voorschriften per 1.000 inwoners in 2020 en 400 in 2025.

De meeste antibiotica worden voorgeschreven tijdens het griepseizoen.

Meer informatie op www.gebruikantibioticacorrect.be.

 

bron: Belga