Trump president-elect – “Trump spreekt met Mitt Romney over post minister van Buitenlandse Zaken”

Trump president-elect -
Trump president-elect - "Trump spreekt met Mitt Romney over post minister van Buitenlandse Zaken"

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en de Amerikaanse president-elect Donald Trump zouden komend weekend samenzitten om de post van minister van Buitenlandse Zaken te bespreken. Dat hebben bronnen gemeld aan nieuwszender NBC. Ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich liet dan weer aan de zender dan weer weten dan hij geen deel zal uitmaken van Trumps kabinet. Ex-gouverneur van Massachussets Romney, die geldt als gematigd en mee campagne voerde met presidentskandidaat John Kasich, was een van de grote critici van Trump tijdens de verkiezingen. Hij noemde de Republikeinse presidentskandidaat in maart een bedrieger, terwijl Trump Romney een mislukkeling noemde en verklaarde dat Romney hem tijdens de verkiezingen van 2012, waarbij hij uiteindelijk het onderspit delfde tegen Barack Obama, gesmeekt had om hem te steunen.
De keuze voor de gematigde Mitt Romney zou een geruststelling kunnen betekenen voor veel Democraten en Amerikaanse bondgenoten. Die laatste zijn ongerust vanwege Trumps uitspraken tijdens zijn campagne, waarin hij pleitte voor een protectionistisch en pro-Russisch beleid en zich vragen stelde bij de leiderspositie van de VS in de Navo. En ook de huidige president Barack Obama zou zich wel kunnen vinden in de aanstelling van Romney. Tijdens een bezoek aan Berlijn zei Obama nog dat hij hoopt dat de president-elect met zijn kabinet aantoont dat hij “het verschil kent tussen wat werkt tijdens een campagne en wat mogelijk maakt om het land te verenigen en het vertrouwen te winnen van de mensen die niet voor hem hebben gestemd”. De president drukte ook zijn hoop uit dat Trump Rusland het hoofd zal bieden wanneer Moskou de waarden van de VS en de internationale normen niet respecteert.
Voor de post van Secretary of State circuleren ook namen als senator van Alabama Jeff Sessions, senator van Tennessee Bob Corker, senator van South Carolina Nikki Haley, voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton en ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani.
De media schoven eerder ook de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en ex-presidentskandidaat Newt Gingrich naar voren als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken, maar die laatste verklaarde zelf aan NBC News dat hij geen deel zal uitmaken van Trumps kabinet. Hij kiest er in de plaats daarvan voor om zich te focussen op “de strategische planning voor de toekomstige Republikeinse meerderheid”.

Bron: Belga