Trump president-elect – Trump benoemt Justitieminister, CIA-directeur en nationaal veiligheidsadviseur

Trump president-elect - Trump benoemt Justitieminister

De Republikein Donald Trump heeft, anderhalve week na zijn verkiezing tot nieuwe president van de VS, drie benoemingen gemaakt. Jeff Sessions uit Alabama wordt minister van Justitie, generaal Mike Flynn krijgt de post van nationaal veiligheidsadviseur en afgevaardigde Mike Pompeo wordt de nieuwe baas van de CIA. Dat meldt het overgangsteam van Trump. Sessions (69), die sterk gekant is tegen de regularisering van illegale immigranten, sprong al op de trein van Trump nog voor de vastgoedmagnaat de Republikeinse nominatie binnenhaalde: hij was de eerste zittende senator die Trump publiek steunde en adviseerde hem tijdens de campagne over immigratie. Zijn naam circuleerde ook als mogelijke running mate voor de Trump-campagne.

De favoriet van Trump voor het ambt van Justitieminister belandde in 1996 voor het eerst in de Senaat en kreeg in 2014 een vierde ambtstermijn in de Hoge Vergadering. Als huidig lid van de Senaat, lijkt het onwaarschijnlijk dat zijn collega’s zijn nominatie zullen blokkeren. Sessions is echter niet ongecontesteerd: zo werd in de jaren tachtig zijn nominatie onder Ronald Reagan als rechter bij het federale gerechtshof geblokkeerd omdat hij zich meerdere malen racistisch zou hebben uitgelaten.

Ook toekomstig nationaal veiligheidsadviseur Mike Flynn (57) zou door het campagneteam van Trump zijn overwogen als running mate. De gepensioneerde luitenant-generaal stond tussen 2012 en 2014 aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIA (Defense Intelligence Agency) en staat erom bekend politieke correctheid te schuwen. In februari tweette de generaal nog dat “vrees voor moslims rationeel is”.

Als nationaal veiligheidsadviseur zal Flynn instaan voor de coördinatie en synthese van alle informatie die door de overvloed aan Amerikaanse geheime en inlichtingendiensten wordt verzameld. Hij geldt daarnaast ook als voornaamste raadgever voor de president op vlak van buitenlandse en militaire aangelegenheden.

De Republikein Mike Pompeo (52) komt binnenkort aan het hoofd van de CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten. In 2010 werd hij verkozen als congreslid met de steun van de oerconservatieve Tea Party, waar hij zetelt in de Amerikaanse inlichtingencommissie. Pompeo is een voormalig legerofficier en studeerde af aan de prestigieuze Harvard-universiteit. Hij wordt aanzien als een vertrouweling van de toekomstige vicepresident Mike Pence.

Pompeo was ook lid van de speciale commissie in de Benghazi-affaire, die onderzoek voerde naar de aanval in 2012 op het Amerikaans consulaat in Benghazi in Libië. Bij die aanval, die plaatsvond onder het bewind van Trumps Democratische uitdaagster Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken, kwamen vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Chris Stevens om het leven. Volgens Pompeo heeft Clinton het Amerikaanse volk over de kwestie misleid naar aanleiding van de herverkiezingscampagne van huidig president Barack Obama.

bron: Belga