Sarkozy haalt tijdens debat uit naar moderator na vraag over Libische financiering

Sarkozy haalt tijdens debat uit naar moderator na vraag over Libische financiering
Sarkozy haalt tijdens debat uit naar moderator na vraag over Libische financiering

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy heeft donderdag tijdens het laatste televisiedebat tussen de conservatieve presidentskandidaten zwaar uitgehaald naar de journalist die hem een vraag stelde rond de beschuldigingen dat hij geld ontving uit Libië voor de financiering van zijn campagne in 2017. “Wat een vernedering”, zei hij. “We bevinden ons in het publieke veld. Bent u niet beschaamd om een man aan het woord te laten die in de gevangenis heeft gezeten, die ontelbare keren werd veroordeeld voor laster, en die een leugenaar is”, aldus Sarkozy zonder op de vraag te antwoorden.
Een Frans-Libische zakenman verklaarde woendag dat hij koffers met geld bij de president en zijn campagne had afgeleverd voor de presidentsverkiezing van 2007. Hij herhaalde donderdag die beschuldigingen voor de Franse speurders, maar kan niet bewijzen dat het geld gediend heeft om de campagne van Sarkozy te steunen. Sarkozy ontkent alle beschuldigingen en noemde de verklaringen van de zakenman woensdag “een misselijkmakend manoeuvre” om de voorverkiezingen te manipuleren.
Tijdens het debat ging het ook nog onder meer over de pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump. Alain Juppé zei dat “ook Frankrijk zich moet afvragen of (Trump) zal doen wat hij heeft aangekondigd”, aldus de ex-premier, die ook verklaart dat Frankrijk zijn belangen moet verdedigen. Sarkozy ziet dan weer “een fantastische gelegenheid voor Frankrijk en de Europeanen” in het veranderde Amerikaanse leadership en riep op tot een “Buy-European-Act”, wat inhoudt dat bij Europese overheidsopdrachten Europese diensten en producten de voorkeur zouden krijgen.
Het laatste debat tussen de zeven kandidaten voor het presidentschap van Les Républicains, vond drie dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezing van zondag plaats. Aan kop in de peilingen staat Alain Juppé, al lijkt die zijn voorsprong op de nummer 2 Sarkozy wat te verliezen. De nummer drie François Fillon is dan weer dichter bij de eerste twee kandidaten genaderd. Volgens een peiling in opdracht van BFMTV was Fillon met 33 procent de meest overtuigende kandidaat tijdens het debat van donderdag, gevolgd door Juppé (32 pct) en Sarkozy (18 pct).
Volgens de peilingen zal het in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezing in mei 2017 gaan tussen de conservatieve kandidaat en de leidster van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen.

Bron: Belga